Program Hakkında

Kuruluş : Altınova Meslek Yüksek Okulu, Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü, Kaynak Teknolojisi Programı kapsamındaki , Kaynak; aynı ya da farklı metalurjik özellikteki malzemelerin dolgu maddesi kullanarak ya da kullanmadan ısı ve/veya basınç altında sökülemeyecek şekilde birleştirilmesi olayıdır. Kaynak, inşaat sektöründen tutunda makine imalat sanayinde gemi inşa sektörüne kadar her sanayi ve sektörde kullanılan vazgeçilmez bir birleştirme yöntemidir. Kaynaklı imalatlardaki kalite arayışı; kalifiye ve donanımlı kaynakçı ihtiyacının da artmasına neden olmuştur. Kaynak uygulamalarının başarı ile sonuçlanabilmesi için doğru kaynak yönteminin tercih edilmesi, malzeme yüzeyinde gerekli ön hazırlıkların yapılması, en ideal olan ilave metalin seçilmesi ve bilinçli bir kaynakçı ile mümkündür. Bu süreçlerde denetim mekanizmalarının da çalışması gerekmektedir. Dolayısıyla, kaynak uygulamaları ve denetimlerinde çalışacak personellerin en önemli özelliklerinden bir tanesi de eğitimli olmaları gerekliliğidir. Bu bağlamda IIW’nun (Uluslararsı Kaynak Enstitüsü) yaptığı çalışmada kaynak koordinasyon personelinin öğretimi, sınava tâbi tutulması ve belgelendirilmesi için gerekli asgari şartlar konusunda öneriler hazırlamıştır. Bu şartları yerine getiren yada milli düzeyde kabul edilen niteliklere sahip olan kaynaklı imalât ile ilgili bütün görev ve sorumlulukların planlaması, yürütülmesi, denetlenmesi ve muayeneye yönelik bütün teknik bilgilere sahip kalifiye ara eleman yetiştirmek amacıyla Kaynak Teknolojisi Programının açılması hedeflenmiştir.
Kazanılan Derece : Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Kaynak Teknolojisi önlisans derecesi (Associate Degree) almaya hak kazanmaktadırlar. Programdan mezun olacak öğrenciler "Kaynak Teknikeri" unvanı alacaktır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Bu program, Ön Lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Kabul ve Kayıt Koşulları : Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Ön Lisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Yalova Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Yalova Üniversite'sinde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, Yalova Üniversite'sinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir. Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri Yalova Üniversite'si tarafından tanınmaktadır. ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir. Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin Yalova Üniversite'sinde ki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir. Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : 1 Endüstriyel malzemeleri tanıyabilmek mekaniksel, fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilmek demir dışı ve demir esaslı malzemeleri tanıma ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Teknik resim kurallarını bilmek ve bu kuralları kullanarak geometrik ve konstrüksiyon parçalarını çizebilmek hazır proje resimlerini okuyabilmek. 3 Kaynaklı birleştirmeler ile ilgili araç gereç donanımları bilmek. Kaynaklı birleştirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak. 4 Genel matematik konularını bilmek genel matematiği mesleki uygulamalarda kullanmak 5 Alanında yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak. 6 Oksi-Asetilen kaynağını bilmek güvenlik önlemlerini altında bu yöntem ile değişik pozisyonlarda kaynak yapabilmek 7 Paslanmaz çelik türlerini bilmek paslanmaz çelik türüne uygun kaynak yöntemini seçebilmek ve uygulayabilmek. 8 MIG-MAG kaynak yöntemlerini ve bu yöntemlerde kullanılan gazları tanımak yöntem kullanılarak değişik uygulamalar yapmak 9 Kaynakta kalite ve kontrolün önemini bilmek, tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemlerini tanımak kaynak bağlantısına uygun muayene yöntemini seçebilmek. 10 İş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak, ilk yardım konularında bilgi sahibi olmak. 11 Malzemelerin soğuk ve sıcak şekillendirme yöntemlerini, elastik ve plastik bölgedeki şekil değişiklikleri konusunu bilmek. Dayanımları ve emniyet katsayılarını öğrenmek. Bunlara uygun kaynaklı şekillendirmeler yapabilmek, 12 İşletmelerde tasarımları ve uygulamaları ekip arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği gruplara anlaşılabilir biçimde aktarabilmek ve ekip çalışmalarına uymak. İşletmelerde araştırma ve geliştirme hizmet birimlerinde çalışmak. 13 Korozyon türlerini ve korozyondan korunma yöntemlerini bilmek. 14 Kaynak bölgesinde katılaşmadan dolayı oluşan yapıları bilmek, bu yapıların mekanik ve metalurjik özelliklerini bilmek. 15 Bilgisayar destekli çizim programlarını bilmek, Değişik geometrik parçaların bilgisayar destekli çizimini yapabilmek
Program Profili : Program,120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Programda seçmeli ve zorunlu olarak toplam 49 ders bulunmaktadır. Her yarıyılda en çok 10 ders bulunur. III ve IV.’üncü yarıyıllarda toplam 30 seçmeli ders vardır. III. ve IV. Yarıyıldan herhangi birinde ASGARİ 21 AKTS kol seçmeli ders veya * İşyeri Uygulama Eğitimi alınacaktır.(3+1) Mezun olunabilmesi için 30 iş günü Endüstriye dayalı öğretim [EDÖ] (Staj) yapılması zorunludur. ( 30 İş Günü )
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Kaynak Teknolojileri Programı; bileşiminde metal ve metal dışı malzeme bulunan maddeler üzerinde teknik işlemleri yapabilecek ara elemanları yetiştirir. Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait makine, metal, demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, gemi inşaat, tersane atölyelerinde, malzeme, metalografik muayene ve laboratuvarlara vb. alanlar da tekniker olarak çalışabilirler. Birçok MYO bünyesinde Makine bölümü programı bulunmaktadır. Fakat bu program öğrencileri kaynak esaslı laboratuvarlarda ve uygulamalarda yetersiz kalmaktadırlar. Yalova Altınova tersaneler bölgesi başta olmak üzere Doğu Marmara bölgesindeki bazı sanayi kuruluşları ile yapılan görüşmelerde Kaynak Teknolojisi programının açılması gerçeği ortaya çıkmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere benzer kurumlar tarafından yapılan işgücü piyasası araştırmaları kapsamında Türkiye genelinde son 10 yılda yapılan anketlerde, çalışanların sektörlere göre dağılımına bakıldığında 1. sırada imalat sektörünün olduğu görülmektedir. Kaynak Teknolojileri imalat sektörü içinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Çalışanların mesleklerine göre dağılımına toplam olarak bakıldığında yıllara göre ilk 10’ un içinde metal işleri bulunmaktadır. Buda göstermektedir ki sanayi sektörünün en önemli yapı taşlarından biri metal sektörüdür. Sektörün çok fazla bu alanda yetişmiş kalifiye elemana ihtiyacı vardır. Genel olarak, mesleklere göre açık işlere bakıldığında 113’ ü aşkın meslek arasından Kaynak Teknolojileri yıllara göre ilk 10’ un içinde yer almaktadır. Temininde güçlük çekilen meslekler arasına bakıldığına Kaynak Teknolojileri 110’ ü aşkın meslek arasında benzer şekilde yıllara göre ilk 10’ un içinde yer almaktadır. Yalova Altınova tersaneler bölgesi başta olmak üzere Doğu Marmara bölgesindeki organize sanayi bölgeleri (OSB) ve diğer üretim- imalat sanayi kuruluşlarında staj yapabilme ve mezuniyet sonrası istihdam edilme olanakları vardır.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler, belirlenmiş kurallar uyarınca, lisans programlarına devam edebilirler. ( Mühendislik Fakültesi veya Teknoloji Fakültesi; ilgili Mühendislik Bölümleri )
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu" nda, Değerlendirme Sistemi, Notlandırma Esasları ve Başarı Koşulları ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları : Kaynak Teknolojisi Programından mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken ulusal kredi miktarı toplamda 30’u seçmeli derslere ait olmak 85’dir. AKTS kredi miktarı ise her dönem için 30 olmak üzer toplamda 120 olarak belirlenmiştir. Kaynak Teknolojisi Programı eğitim süresi 2 yıldır. Öğretim programlarında gösterilen derslere devam edip tamamından başarılı olmuş, bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinde yer alan bütün çalışmaları tamamlamış olan öğrenci, Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 30 iş günü endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Adres : Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulvarı 8. Sok. No:4 Altınova / YALOVA
E-mail : altinovamyo@yalova.edu.tr
Program Başkanı : Öğr. Gör. Özkan MÜNÜKLÜ E-mail: ozkan.munuklu@yalova.edu.tr
Bölüm Olanakları : Kaynak Teknolojisi Programında, öğrencilerin eğitim gördükleri sınıfların dışında, teknoloji sınıflarını kullanarak; temel bilgisayar uygulamaları, CAD uygulamaları ve her türlü sunum izleme imkanı bulunmaktadır.