Kaynak Teknolojisi BenchMarking Çalışması: Ders Bazında

‘’Altınova Meslek Yüksekokulu olarak bölümüzde bulunan Kaynak Teknolojisi Programının; eğitim düzeyini güncel tutmak, kalitesini artırmak, yeni teknolojik gelişmelere ayak uydurmak, programın eksikliklerini kapatmak, diğer üniversitelerin gerisine düşmemek, okulumuzun tanınırlığını ve evrenselleşen eğitim düzeyinde geri kalmamak için ülkemizde bulunan diğer üniversitelerin kaynak teknolojisi (12 üniversitenin programı) programındaki dersler detaylı bir şekilde analiz edilerek aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır;

Ortak bulunan teknik derslerin benzerlik oranları %70-%90 aralığında olduğu tespit edilmiştir.

Bazı derslerimizin; özellikle Kaynaklı Gemi İmalat Esasları, Endüstriyel Boru Montajı ve Kaynağı vb… gibi spesifik derslerin benzerlik oranının %17-%33 arasında olmaktadır. Bunun temel sebebi Altınova Meslek Yüksekokulunun bulunduğu konum (tersaneler bölgesi vb…) itibariyle bu derslerin tamamen sektöre yönelik olmasından dolayıdır.

Sosyal derslerin benzerlik oranı %50 olduğu tespit edilmiştir.

Diğer üniversitelerde, sanayi ve sektörde günümüzde çok kullanılmayan kaynak yöntemlerine (oksi-asetilen vb..) yer verildiği fakat Altınova MYO/Kaynak Teknolojisi Programının bu tarz sanayide/üretimde çok tercih edilmeyen kaynak yöntemlerine yer verilmediği tespit edilmiştir.

 

Yukarda tespit edilen sonuçlar ışığında Altınova Meslek Yüksekokulu Kaynak Teknolojisi Programı müfredatının birçok üniversiteyle uyumlu olduğu ve bazı üniversitelerin ders bakımından daha ileride olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı ders müfredatında şu anlık herhangi bir değişiklik yapılmamasına karar verilmiştir.

İlgili çalışmada emeği geçen değerli öğretim elemanlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İlgili benchmarking çalışma dosyasına aşağıdaki Excel dosyasında ulaşarak detaylı inceleyebilirsiniz’’