Kaynak Teknolojisi Tanıtım Videosunu izlemek için tıklayınız.
Kaynak teknolojisi, bileşiminde metal olan maddeler üzerinde teknik işlemler yapmaktır. Bu teknik işlemleri yapacak uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kaynak teknolojisi bölümü; endüstrinin kaynaklı imalat ve tamirat sektöründe, her türlü kaynak işlerini yapacak uzmanları yetiştirmeyi hedefler.
Kaynak teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Bölümden mezun olanlar kaynak teknikeri unvanını almaya hak kazanıyor. Mezunlar kamu ve özel sektörde yer alan demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında ve atölyelerde tekniker olarak çalışırlar.
Kaynak Teknikeri mühendis tarafından hazırlanan iş planında uygulanması gereken tüm işlemleri takip eden kişidir. Her çeşit kaynaklı yapıları çizer ve kaynak yapar. Kalite kontrol sürecini yönettiği gibi denetleme işinden de sorumludur. Dolayısı ile kaynak teknolojisi bölümü bu alana ilgisi olan adaylar tarafından tercih listesinde mutlaka yer alan bölümler arasındadır.
Kaynak Teknolojisi Bölümü Nedir?
Kaynak Teknolojisi bölümü 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Kaynak Teknolojisi bölümü; demir, çelik, alüminyum gibi fabrikalarda, atölyelerde kaynak teknolojisi alanında çalışacak uzman teknikerler yetiştirmeyi amaçlar. Bölüm mezunları gerek kamuda gerekse de özel sektörde çalışma olanağına sahiptir. Eğitim süresi iki yıl olan bölümde zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır. Kaynak teknolojisi bölümünden mezun olanların hemen hemen hepsi hızlı iş bulma olanağına sahiptir. Hem taban puanları düşük olan hem de iş olanakları yüksek olan bir bölümdür. Bölümü tercih edecek adaylarda bazı özellikler aranır. İşbirliği ve takım çalışmasına yatkınlık sergilemek, öğrenmeye ve gelişime açık olmak içlerinde en önemlilerindendir. Teknik becerilere sahip olmak, problemler karşısında çözüm üretme yeteneğine sahip olmak ve disiplinli olmak diğer önemli özelliklerdendir. Bölüme ilgisi olan adayların başarılı bir kariyer yaşamları olması kaçınılmazdır.
Kaynak Teknolojisi İş İmkanları Nelerdir?
Kaynak teknolojisi mezunları, kaynak tekniklerinin uygulanması, metal parçaların tasarlanması, kesilmesi ve kalıcı olarak birleştirilmesinden sorumlu olacak donanımda yetiştirilir. Genellikle inşaat ve imalat sektöründe istihdam edilir. Kaynak personeli ile mühendisler arasında iletişim sağlayarak, kaynak işlemlerini iyileştirmek için çalışmalarını yürütür. Bölüm mezunlarına ‘’Kaynak teknikeri unvanı verilir. İş olanakları kamu kurumları ve özel kuruluşlardır. Başlıca çalışma alanları aşağıdaki gibidir.
-
Demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında
-
Makine üretim işletmeleri
-
Havacılık sektörü
-
Otomotiv sanayisi
-
İnşaat firmaları
-
Gemi sanayisi
Kaynak Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?
Kaynak teknolojisi bölümü mezunlarına “Kaynak Teknikeri” unvanı veriliyor. Kaynak teknikerleri endüstrinin kaynakla üretim sektöründe her türlü kaynak yapılarını çizer ve kaynak yapmaktan sorumludur. Kaynak işlemlerinde malzeme ve yöntem seçimi, kalite kontrolü, kaynak atölye ve işletmelerinin yönetimi kaynak teknikerlerinin temel görevleri arasında yer alır. Kamu ve özel sektörde çalışmalarını sürdüren kaynak teknikerleri aşağıdaki sorumluluklara sahiptir.
-
İhtiyaçlara uygun olarak kaynak ekipmanı veya metodunu belirlemekten sorumludur.
-
Kaynak ekipmanlarının geliştirmek veya uygulanmak için kaynak mühendislerine yardımcı olacak verileri test eder ve değerlendirir.
-
Yeni ekipman, teknik veya uygulama prosedürlerinin çalışmalarını yürütür.
-
Kaynak işlemlerinin, kurum ve kalite standartları ile müşteri ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için testler yürütür.
-
Denetim ve test sonuçlarını kaydeder elde edilen sonuçları kaynak mühendislerine teslim eder.
-
Endüstriyel kaynak için özel makineleri işletir ya da aynı işi yapan makineleri denetler.
-
Kaynak işlemleri sırasında güvenlik protokolünü takip eder.
-
Kaynak kalitesini ve şartnameye uygunluğu olup olmadığını kontrol eder, kaynaklı parçalarda x-ışını, hidrostatik ve tolerans testleri yapar.
-
Manuel ve yarı otomatik kaynak ekipmanını dikey, yatay veya tepegöz pozisyonlarında çalıştırmak için çalışmalar yapar.
-
Metal bileşenleri söker ve yeniden şekillendirerek veya birleştirerek yapıları onarır.
-
Vinç veya bantlama makineleri aracılığı ile üretim ekipmanlarına kaynak parçalarını monte eder.
-
Hasarları tespit etmek için kaynaklı yüzey ve yüzeylerde yer alan yapıları test eder.
-
Çalışma alanının güvenlik ve temizliğini sağlamaktan sorumludur.